Dieta a stres
Dieta ma wpływ na twoje samopoczucie i radzenie sobie ze stresem. Naukowcy z Edith Cowan University (ECU) doszli do wniosku, że dieta bogata w owoce i warzywa pozwala obniżyć poziom stresu. I to nawet o 10%. Dużo? Niewiele? Chyba jednak całkiem sporo, jeśli weźmiemy pod uwagę, że wystarczą do tego…3 jabłka dziennie!
Badania dowiodły, że osoby spożywające dziennie co najmniej 470 gramów warzyw i owoców doświadczały o 10% mniej stresu, niż osoby jedzące mniej niż 230 gramów. Warto zaznaczyć, że przebadanych zostało 8600 osób pomiędzy 25 a 91 rokiem życia.
Wyniki te są kolejnym dowodem na to, jak istotna w naszym życiu jest zbilansowana dieta. Nie znamy dokładnego mechanizmu, w jakim spożywanie warzyw i owoców wpływa na stres. Badacze wskazują na możliwy czynnik. Owoce i warzywa zawierają ważne składniki odżywcze. Zawarte w nich witaminy, minerały, flawonoidy, karotenoidy redukują stres oksydacyjny i stany zapalne, a tym samym polepszają nasz dobrostan psychiczny (well-being).
Zatem pamiętaj o odpowiedniej diecie, jedzmy na zdrowie!